Jan 18, 2013

Villiä aamupalaa

Viljattomaan elämään siirtymisen jälkeen aamupalojeni luonne on muuttunut ratkaisevasti.

Kun ruokavaliosta jää pois kaikki leivät, puurot, myslit, murot ynnä muut, pitää alkaa käyttää mielikuvitustaan aamuaterioiden suhteen. (Jos siis mielii syödä jotakin muutakin kuin kananmunia.)

Viljattomuus on ajanut minut aivan uusien makujen äärelle. Käytän tosi paljon yrttejä, mausteita, kummallisia kasviksia ja outoja hedelmiä. Aamupalan laitosta on tullut mielenkiintoista.Keväisin alan hortoilun, eli haen ruokaa suoraan ulkoa. Nokkonen on ykkönen, sitten tulevat koivun-, mustikan- ja vadelmanlehdet, sitten kuusenkerkät sekä voikukat. Metsässä rämpimisen kruunaa koivunrungolta löytynyt pakuri- tai taulakääpä.

Itsekerättyä ruokaa syödessä kokee vahvoja, alkukantaisia tunteita. Yhteys luontoon, kiertokulku, perinteet, puhtaus... Myös rahallinen säästö sekä huipputerveyden tavoittelu innostavat keräämään. Villiruuan syömisessä on jotakin sellaista "paluu juurille" -meininkiä.

Näin talvella luonnossa ei tietenkään ole pahemmin kerättävää, joten talviaikaan onkin käytettävä vanhoja varastoja.

Yksi tyypillisimmistä aamupaloistani on jo pitkään ollut vihersmoothie, johon upotan villiyrttejä.

En koskaan noudata juomissa mitään kirjoitettua ohjetta, vaan koostan smoothieni fiiliksen mukaan oloani kuunnellen. Uskalias kokeilu sekä makuvivahteiden tutkiminen on juomissa se juttu.

Viherpirtelööni valitsen seuraavan listan joka kohdasta jotakin:

 • Neste
 • Salaatti 
 • Marjat 
 • Villiyrtit
 • Mausteet (Chili, inkivääri jne. Näistä tuoreet muodot.)
 • Siemenet / Pähkinät. (Chia-siemenet, pellavansiemenrouhe, liotetut cashew-pähkinät ym.)
 • Makeutus (Luomuhunaja, puolikas banaani, intiaanisokeri jne.)

Heitän kaiken tehosekoittimeen ja blendaan sekaisin. Joskus kaipaan makeampaa ja oikeasti hyvänmakuista juomaa, ja joskus etenen kurinalaisemmalla meiningillä.

Jännä juttu näissä juomissa on se, että vähän aikaa juomia juotuaan sitä alkaa pitää mauista, joiden ajatteleminenkin olisi aiemmin saanut niskakarvat pystyyn. Maku ja mieltymykset kehittyvät.

Toinen jännä asia on se, että kun alkaa ladata itseään joka aamu aimo annoksella vitamiineja ja kivennäisaineita, hallitsemattomat nälkäkohtaukset ja jatkuvat mieliteot katoavat. Kehon puutokset korjaantuvat, ja ruumis kokee olevansa ravittu.

Myös ajatus juoksee kirkkaasti. Suosittelen!


7 comments :

 1. Tarttis kokeilla jotain tollasta. Mun tekee koko ajan mieli jotain hyvää naposteltavaa. Onneksi en anna siihen sentään joka hetki lupaa, mutta se kummittelee jossain takaraivossa ja se on ärsyttävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä vitamiinien ja muiden tärkeiden aineiden roima lisääminen on kyllä vaikuttanut mielitekoihin ja olotilaan yleensäkin.

   Näläntunnehan voi johtua myös puutoksista, eikä välttämättä ollenkaan siitä, että itse energiaa olisi saatu jotenkin vähän.

   Delete
 2. Juu, näin se on! Villiyrttien maailmaan en ole vielä uskaltautunut, sillä tietopohja/kokemus niistä on heikoissa kantimissa. Pitänee perehtyä! ;) Kiitos vinkistä!

  Ps. Mä jo luulin että käytät noita lehtiä jotenkin myslinä tms. :D Hauskaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luonnollinen terveys kiinnostaa mua ihan hirveästi. Mitä aidompaa ja ravinnerikkaampaa ruoka on, sitä parempi. :)

   Kun kevät tulee, kannattaa ehdottomasti kokeilla jotain! :)

   Delete
 3. Mielenkiintoista ja tekisi varmasti hyvää ihan jokaiselle. Mukavaa viikonlpppua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tämä luonnon aitasta napostelu on ihan mielenkiintoista puuhaa. Ruokaa aidoimmillaan.

   Delete
 4. Kuulostaa hyvältä! Tai siis hyvin terveelliseltä, mausta en osaa sanoa mitään :) Nokkonen on minullekin tuttu, teetarpeita on myös tullut luonnosta kerättyä, ja siankärsämö on yksi lemppariyrtti. Mutta ehdottomasti pitää laajentaa tuota hortoilurepertuaaria taas ensi kesänä.

  ReplyDelete