Feb 7, 2012

Alle 200

Sain haasteen Oikeaa ja nurjaa -blogin Susamarialta! Kiitos! Ideana on listata muutama blogi, joissa on alle 200 lukijaa. Musta tää oli erityisen kiva haaste, sillä on mukava muistaa vähän pienempiä blogeja, joille tunnustuksia ei välttämättä ihan joka viikko satele.

Tässä lähtee mun haaste eteenpäin:


Pilvitehtaamo - Arjen kuvauksia pilke silmäkulmassa, pienellä sarkasmilla höystettynä. ;)

Tämä pilvi on omistettu sinulle Ti. En voi olla ajattelematta blogiasi ja sinua joka kerta, kun näen pilviä.Virveriikka - Käsityönopettajan blogi. Nainen blogin takana tekee muun muassa upeita kirjoneuleita. Hällä tuskin mikään tekniikka on koskaan hukassa. Tässä henkilö, jonka oon saanut tavata ihan oikeassakin elämässä!

Somasti - Blogin tervetulotoivotus "Kaikkea omalla tavallaan herttaista, kaunista, sievää, suloista ja viehättävää" pitää paikkansa!

Voikukkapelto - Blogi, johon ihastuin heti kun ekan kerran kävin. Hieno banneri pakotti katsomaan loputkin blogista.

Pikkuketun Puuhamaa - Kauniita käsitöitä ja sisustamista, vain pari mainitakseni!


Feb 5, 2012

Ohjeet ja vinkit osa 6: Virkattu matto!

Malli: "Vaahtopäät", by Liisa T.

Matossa yhdistyvät kiinteät silmukat, ketjusilmukat sekä pylväät yksinkertaisella, mutta mielenkiintoisella tavalla. Pylväskerrokset ja kiinteiden silmukoiden kerrokset vuorottelevat. Osa silmukoista virkataan silmukan etu- ja osa takakaareen, jolloin mattoon saadaan lisää ilmettä.

Tarvitset: Trikookudetta ja kuteen paksuuteen sopivan virkkuukoukun.

Trikookuteen paksuudella ei oikeastaan ole väliä, voit siis virkata maton haluamastasi kuteesta. Valitse kuitenkin kuteeseen sopiva koukku. Kuvassa näkyvän maton olen tehnyt keskivahvasta kuteesta virkkuukoukulla nro 7. Maton leveys on 50 cm ja pituus 75 cm. Kudetta kului noin 1,5 kg.

Aloitus: Virkaa 45 ketjusilmukkaa. Kaksi viimeistä silmukkaa ovat kääntymistä varten, eli maton leveydeksi tulee 43 silmukkaa.
Ensimmäinen kerros: Kiinteitä silmukoita, jotka on virkattu aloitussilmukoiden takakaareen (ks. kuva). Kaksi äsken luotua ylimääräistä ketjusilmukkaa vastaavat rivin ensimmäistä kiinteää silmukkaa. 


Toinen kerros: Työskentelemme nyt maton nurjalla puolella. Kerros muodostuu kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan etukaareen, eli itseäsi lähinnä olevaan silmukan kaareenTee ensimmäisen kiinteän silmukan paikalle kaksi ketjusilmukkaa.

Kolmas kerros: Aloitetaan pylväsrivit. Pylväät ovat aina kolmen sarjoissa, joista viimeinen on virkattu kahden ensimmäisen yli. Virkkaa ensin kolme ketjusilmukkaa (vastaavat kerroksen ensimmäsitä pylvästä) ja yksi pylväs.


Kolmas pylväs virkataan kiinteään silmukkaan / maton reunaan, palaten takaisin kahden ensimmäisen pylvään yli. Kudetta vedetään sopiva määrä, jolloin uusi pylväs asettuu paikoilleen. Kolmen pylvään jälkeen virkataan yksi ketjusilmukka.
Huomaa: Kun aloitat uutta kolmen pylvään sarjaa, jää väliin kaksi tyhjää silmukkaa (ks. kuva). Ensimmäinen tyhjä silmukka vastaa vinoon virkattua pylvästä, toinen pylväiden jälkeen virkattua ketjusilmukkaa. Toinen täytetään, kun seuraava vino pylväs virkataan.  
Tähän tyyliin jatketaan koko kerros loppuun. Kolme pylvästä, yksi ketjusilmukka. Viimeistä ketjusilmukkaa ei virkata, vaan kerros loppuu pylväisiin.


Neljäs kerros: Palataan takaisin alkuun. Kerros muodostuu kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan etukaareen. Kerros vastaa toista kerrosta, ja jälleen ensimmäisen kiinteän silmukan paikalle tulee kaksi ketjusilmukkaa.

Viides kerros: Virkataan uusi pylväskerros. Kerros on identtinen kolmannen kerroksen kanssa.Tällä tavalla jatketaan matto loppuun: vuorotellaan pylväskerroksia ja kiinteiden silmukoiden kerroksia. Alkuperäisessä ohjeessa pylväskerroksia on 13, mutta halutessasi voit tehdä matosta pidemmän.

Maton lopetus:  Matto lopetetaan kiinteisiin silmukoihin, jotka on virkattu silmukan takakaareen. Maton molemmat päät muodostuvat siis kahdesta kerroksesta kiinteitä silmukoita. 


Ja vielä...

Näin onnistut varmasti:
  • Pidä huoli siitä, että matto on koko ajan 43 silmukkaa leveä. Varsinkin kerrosten viimeiset silmukat hukkuvat helposti.
  • Tee pylväät samalle kohdalle edellisten pylväiden kanssa. Näin kuvio pysyy tasaisena läpi koko työn.
  • Trikookudetta virkataan nyrkkiotteella. Kun pidät virkkuukoukkua koko ajan nyrkissä (vrt. pienen lapsen ote lusikasta), vältyt rasitusvammoilta.
  • Jos matto vaikuttaa valmistuttuaan muhkuraiselta tai vinolta, kastele se ja laita vaakatasoon kuivumaan. Muotoile matto kosteana.

Innostavaa matonvirkkausta! :)

Lopuksi: Tällä mallilla voidaan tehdä mattoja omaan käyttöön. Ohjetta voi vapaasti jakaa, mutta kunnioitathan mallia, etkä hyödynnä sitä kaupallisiin tarkoituksiin. Kiitos!

Ps. Jos huomaat ohjeessa jonkin virheen tai epäloogisuuden, ilmoitathan siitä minulle. Voit myös kysyä mallista, jos jokin kohta vaikuttaa epäselvältä.


Feb 1, 2012

Minä tein sen!

Aikaisemmin olen kertonut laukkuhuumasta, joka on vaivannut minua jo pitkään.

Tein nyt oman neulotun laukkuni, ihka ensimmäisen sellaisen.
Laukun neulottu pinta on vinojoustinneuletta, eli oikeat ja nurjat silmukat vuorottelevat neljän sarjoissa. Hmm, vaikea selittää, kuvasta näkee paremmin. :)

Lankana olen käyttänyt Novitan Kelo-lankaa. Kelo-langalle suositeltiin puikkoja nro 9, mutta olen tehnyt tämän kasin puikoilla.
Kehyksen hankin Sinooperista, ja sen hinta oli noin 5 euroa. Valmiit kappaleet on ommeltu käsin kehykseen kiinni - työn ehdottomasti hauskin vaihe. Vuori tästä vielä puuttuu, sen ajattelin ommella keltaisesta satiinista.
Kelo-lankoja tuli hankittua myös ruskeaa ja valkoista. Ehkä lisää laukkuja?
Oletteko muut tehneet laukkuja neulomalla? Olisi mukava kuulla projekteistanne! 
Nyt ulos aurinkoon, mukavaa päivää kaikille!