Jan 30, 2012

Kiinnostusta virkatun maton ohjeelle?Ajattelin kysyä, että olisiko jollakin kiinnostusta tämän maton ohjeelle? :) Kyseessä on siis oma mattoni, jonka malli sai nimekseen "Vaahtopäät". Jos kiinnostusta löytyy, voisin lähiaikoina väsätä tästä ohjeen!

Ps. Lisää kuvia ja juttua matosta löytyy aikaisemmasta postauksestani!


Jan 20, 2012

Purkutuomio


Tämä matto on ollut kesken ikuisuuden. Aloin tehdä sitä alun perin keittiöömme, mutta innostus loppui kesken ja matto jäi puolitiehen. Myöhemmin tajusin, että pyöreä matto ei olisikaan se paras vaihtoehto, vaan aloin haikailla suuren neliön tai suorakaiteen muotoisen maton perään.  Päätinkin antaa matolle purkutuomion ja kehittää siitä jotakin aivan muuta.

Keittiön kaappimme on täynnä koreja, joissa säilytyksessä on käsitöihini käyttämiä tarvikkeita. Voi elämä, milloinkohan sitä saisi riittävästi säilytystilaa kaikille käsityö- ja ompelutarvikkeille?


Matto on tehty "Juhannusruusu" -ohjeella. Jos ohje kiinnostaa jotakuta, niin se löytyy Kauhavan Kangasaitan sivuilta.


Vielä en tiedä, mitä tästä matosta lopulta syntyy. Jotakin käytännöllistä joka tapauksessa!

Hauskaa viikonloppua kaikille!


Jan 18, 2012

Esittelyssä: "Vaahtopäät"


Tässä ihka ensimmäinen oma mattomallini. Virkattu matto syntyi edellisiltana mattoinspiraation iskettyä. Matto on virkattu paksusta trikookuteesta virkkuukoukulla nro 10.


Virkkauksen olen oppinut lapsena mummoltani. Hän opetti minulle virkkauksen perustekniikat ja hänen opastuksellaan tein yksinkertaisia töitä kuten patalappuja ja pannunalusia. Myöhemmin aloin virkata vaatteita, asusteita sekä kodin sisustus- ja käyttöesineitä erilaisten ohjeiden mukaan.

Kun on riittävän kauan virkannut ohjeista, alkaa aivot raksuttaa ja sitä haluaa kokeilla jotakin omaa.Halusin matosta yksinkertaisen ja selkeän, mutta kuitenkin sellaisen, että siinä olisi jokin juju. Halusin, ettei matto olisi liian raskas, vaan mieluummin siinä tulisi olla reikiä tai muuta ilmavaa kuviointia.

Maton luonne piilee kolmen pylvään sarjoissa, jotka tekevät mattoon hieman epätyypillisen kuvion. Yksi pylväistä on virkattu palaten taaksepäin, jolloin pintaan muodostuu venyvä kuvio. Lisää ilmettä mattoon sain virkkaamalla tietyt osiot silmukan takakaariin ja tietyt osiot etukaariin.

Muutoin matto on varsin yksinkertainen. Koko matto on oikeastaan pelkkää pylvästä, ketjusilmukkaa ja kiinteää silmukkaa. Kuvat ovat makuuhuoneestamme. Taustalla näkyy äitini tekemä virkattu päiväpeitto. Peitto on todellinen kärsivällisyyden näyte; itse en jaksaisi moista tehdä. Peitto on iso ja täynnä virkattuja popcorneja, huhhu.Kun matto oli valmis, piti mallille tietenkin antaa jokin nimi. Yhdessä mieheni kanssa yritimme keksiä nimeä matolle. Jostain syystä mieheltä ei pahemmin ideoita irronnut, joten nimesin mallin omavaltaisesti "Vaahtopäiksi" :) 

Näitä mattoja aijon tehdä lisää. Itselle, lahjaksi, ja ehkä myyntiinkin. :)

Mukavaa ja lumista talvipäivää kaikille!

Liisa


Jan 17, 2012

Testissä: Pilvityynyn päällinen

Tein kuin teinkin uudesta raitakankaastani pilviä.Ommeltuani ensimmäisen pilvityynyn vetoketjullisen päällisen, mieleeni juolahti ajatus, että "mahtaakohan kangas muuten kutistua pesussa...?"

Selvitin kankaan tuotetiedot, eikä kutistumisesta ainakaan mainittu mitään. Laitoin pilven kuitenkin varmuuden vuoksi koepesuun ja pesin sen ohjeistuksen mukaisesti 60 asteen pesussa muun pyykin seassa.

Tulos? Kangas oli kuin olikin kutistuvaa laatua. Kutistumisen seurauksena pilveen ommeltu vetoketju muuttui todella epäsiistiksi. Vetoketju on tosi löysällä kankaaseen nähden, eikä pilvi näytä enää napakalta.

Haluan valmistamieni tuotteiden kestävän kulutusta ja käyttöä ja olevan mahdollisimman pitkäikäisiä. Haluan, että tuotteet säilyttävät muotonsa ja ryhtinsä mahdollisimman hyvinä mahdollisimman pitkään - pesujen jälkeenkin. Tämä pilvityynyn päällinen ei siis saavuttanut "laatukriteereitäni".
Eka pilvi ei läpäissyt testiä. Toisaalta hyvä, että hoksasin asian jo ensimmäisen ompelemani pilven jälkeen. Olisi ollut noloa antaa tai myydä pilviä ja saada myöhemmin palaute, että päällistä ei voi pestä päällisen menemättä pilalle.

Tästä eteenpäin kangas pestään ennen pilvien ompelua. Pieni työvaihe lisää, mutta kangas on sitten varmasti kutistumaton ja kaiken lisäksi pesty. :)


Jan 13, 2012

Pilvityynyt!

Vanhat sohvatyynymme kokivat toissapäivänä lopullisen tuhonsa. Tyynyt olivat jo aikansa eläneet, joten päätin viimeinkin hävittää ne. Heitin päälliset pois ja uusiokäytin sisukset. Vanhojen tyynyjen vanut elävät nyt uutta elämäänsä pilvityynyjen sisällä!


Vanhasta vanusta valmistui kolme erikokoista pilvityynyä, jotka leijailevat nyt makuhuoneemme sängyllä. Kaavat kaikessa yksinkertaisuudessaan ovat omasta päästäni.

Halusin pilvistä raidalliset, ja sopivaa raitakangasta löytyikin paikallisesta kangaskaupasta hintaan 12,90 € / metri. Mielestäni raidallinen olemus käy näihin pilviin aika kivasti.Tarkoituksena on tehdä vastaavanlaisia pilviä myös lisää. Suunnitelmissa on käyttää kierrätyskankaita. Mikäli mahdollista, myös sisus tulisi olemaan kierrätettyä. Osaatteko sanoa, mitä kaikkea tuollaisiin pilvityynyihin voisi tunkea? Saumurisilppua? Jämäpaloja? Muuta?
En tehnyt pilviin minkäänlaista vetoketjua, vaan vanut on yksinkertaisesti tungettu raitakankaan sisään ja tyynyt tikattu umpeen. Mietin tässä, olisiko viisaampaa tehdä erilliset sisätyynyt ja tyynynpäälliset, jotta päällisen voisi irrottaa ja pestä. Aikeissa on antaa pilvityynyjä lahjaksi, joten ehkä irrotettavat päälliset olisivat käytännöllisemmät? Vai mitä mieltä olette?

Täällä on pilvinen päivä tänään säänkin puolesta. Toivottavasti aurinko paistaa tänään ainakin joillekin teille! :)


Jan 12, 2012

Saippuapurkin vartija

Firs Impressionsilta tilaamani silikonimuotit saapuivat. Otimme pojan kanssa muotit heti testaukseen ja teimme saippuoita.

Valmistimme saippuan yksinkertaisella tyylillä eli valmismassaa käyttäen. Massa tilattiin Lahtisen Vahavalimolta ja joukkoon lisättiin vain vihreä väri ja omenantuoksuinen hajuste. Helppoa kuin heinänteko.

Koska saippuanvalmistajan paratiisi Pieni Tuoksukauppa oli lomien ajan kiinni, saippuoissa käyttämämme väri sekä hajuste ostettiin Sinooperista.

Muotit osoittautuivat käytössä todella joustaviksi ja tukeviksi. Massa oli helppo kaataa muotteihin ja valmiit saippuat irrottaa kovettumisen jälkeen. Valmiiden saippuoiden yksityiskohdat kruunasivat valamisnautinnon.

Ainoa miinuspuoli First Impressionsin muoteissa oli muottien koko. Muotit olivat paljon pienempiä kuin olin tilatessani kuvitellut. Esimerkiksi kuvan krokotiili painaa hädin tuskin 30 grammaa. Tilasin myös simpukkamuotteja, ja ne olivat myös todella pieniä. Pienin simpukka on kynnen kokoinen, eivätkä muutkaan siitä kovin paljon isompia.
Sydänsaippuat on tehty Prismasta ostamallani Silicomartin suklaamuotilla. Muotti maksoi noin 10 euroa, eikä sitä ole tullut pahemmin suklaantekoon käytettyä.


Nyt on saippuaa ainakin puolen vuoden tarpeiksi.