Feb 5, 2012

Ohjeet ja vinkit osa 6: Virkattu matto!

Malli: "Vaahtopäät", by Liisa T.

Matossa yhdistyvät kiinteät silmukat, ketjusilmukat sekä pylväät yksinkertaisella, mutta mielenkiintoisella tavalla. Pylväskerrokset ja kiinteiden silmukoiden kerrokset vuorottelevat. Osa silmukoista virkataan silmukan etu- ja osa takakaareen, jolloin mattoon saadaan lisää ilmettä.

Tarvitset: Trikookudetta ja kuteen paksuuteen sopivan virkkuukoukun.

Trikookuteen paksuudella ei oikeastaan ole väliä, voit siis virkata maton haluamastasi kuteesta. Valitse kuitenkin kuteeseen sopiva koukku. Kuvassa näkyvän maton olen tehnyt keskivahvasta kuteesta virkkuukoukulla nro 7. Maton leveys on 50 cm ja pituus 75 cm. Kudetta kului noin 1,5 kg.

Aloitus: Virkaa 45 ketjusilmukkaa. Kaksi viimeistä silmukkaa ovat kääntymistä varten, eli maton leveydeksi tulee 43 silmukkaa.
Ensimmäinen kerros: Kiinteitä silmukoita, jotka on virkattu aloitussilmukoiden takakaareen (ks. kuva). Kaksi äsken luotua ylimääräistä ketjusilmukkaa vastaavat rivin ensimmäistä kiinteää silmukkaa. 


Toinen kerros: Työskentelemme nyt maton nurjalla puolella. Kerros muodostuu kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan etukaareen, eli itseäsi lähinnä olevaan silmukan kaareenTee ensimmäisen kiinteän silmukan paikalle kaksi ketjusilmukkaa.

Kolmas kerros: Aloitetaan pylväsrivit. Pylväät ovat aina kolmen sarjoissa, joista viimeinen on virkattu kahden ensimmäisen yli. Virkkaa ensin kolme ketjusilmukkaa (vastaavat kerroksen ensimmäsitä pylvästä) ja yksi pylväs.


Kolmas pylväs virkataan kiinteään silmukkaan / maton reunaan, palaten takaisin kahden ensimmäisen pylvään yli. Kudetta vedetään sopiva määrä, jolloin uusi pylväs asettuu paikoilleen. Kolmen pylvään jälkeen virkataan yksi ketjusilmukka.
Huomaa: Kun aloitat uutta kolmen pylvään sarjaa, jää väliin kaksi tyhjää silmukkaa (ks. kuva). Ensimmäinen tyhjä silmukka vastaa vinoon virkattua pylvästä, toinen pylväiden jälkeen virkattua ketjusilmukkaa. Toinen täytetään, kun seuraava vino pylväs virkataan.  
Tähän tyyliin jatketaan koko kerros loppuun. Kolme pylvästä, yksi ketjusilmukka. Viimeistä ketjusilmukkaa ei virkata, vaan kerros loppuu pylväisiin.


Neljäs kerros: Palataan takaisin alkuun. Kerros muodostuu kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan etukaareen. Kerros vastaa toista kerrosta, ja jälleen ensimmäisen kiinteän silmukan paikalle tulee kaksi ketjusilmukkaa.

Viides kerros: Virkataan uusi pylväskerros. Kerros on identtinen kolmannen kerroksen kanssa.Tällä tavalla jatketaan matto loppuun: vuorotellaan pylväskerroksia ja kiinteiden silmukoiden kerroksia. Alkuperäisessä ohjeessa pylväskerroksia on 13, mutta halutessasi voit tehdä matosta pidemmän.

Maton lopetus:  Matto lopetetaan kiinteisiin silmukoihin, jotka on virkattu silmukan takakaareen. Maton molemmat päät muodostuvat siis kahdesta kerroksesta kiinteitä silmukoita. 


Ja vielä...

Näin onnistut varmasti:
 • Pidä huoli siitä, että matto on koko ajan 43 silmukkaa leveä. Varsinkin kerrosten viimeiset silmukat hukkuvat helposti.
 • Tee pylväät samalle kohdalle edellisten pylväiden kanssa. Näin kuvio pysyy tasaisena läpi koko työn.
 • Trikookudetta virkataan nyrkkiotteella. Kun pidät virkkuukoukkua koko ajan nyrkissä (vrt. pienen lapsen ote lusikasta), vältyt rasitusvammoilta.
 • Jos matto vaikuttaa valmistuttuaan muhkuraiselta tai vinolta, kastele se ja laita vaakatasoon kuivumaan. Muotoile matto kosteana.

Innostavaa matonvirkkausta! :)

Lopuksi: Tällä mallilla voidaan tehdä mattoja omaan käyttöön. Ohjetta voi vapaasti jakaa, mutta kunnioitathan mallia, etkä hyödynnä sitä kaupallisiin tarkoituksiin. Kiitos!

Ps. Jos huomaat ohjeessa jonkin virheen tai epäloogisuuden, ilmoitathan siitä minulle. Voit myös kysyä mallista, jos jokin kohta vaikuttaa epäselvältä.


97 comments :

 1. Yesh!
  Ja mistä oot noin mehukkaan väristä kudetta hommannutkaan? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nää herkkukuteeni ovat Talousmarkan vieressä olevasta KäsityöApaja -putiikista. Se pieni punatiilinen lisäsiiveke. :)

   Delete
 2. Anonymous9:27 AM

  Hei!
  Saattaa kuulostaa omituiselta kysymykseltä, mutta mahtaako KäsityöApajalla olla portaita? Pääseekö pyörätuolin kanssa sisään?

  T:Annika V

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka Annika! No ei kuulostaa ollenkaan omituiselta kysymykseltä kohta valmistuvan fysioterapeutin mielestä. :) Valitettavasti sinne ei kyllä pyörätuolilla pääse. Heti kun avaa liikkeen oven, tulee 5-10 porrasta ja se portaikko on kapea. Lisäksi koko liike on varsin pieni ja täynnä tavaraa. Todella harmillista, että sinnekin pääsee vain terveillä jaloilla. Esteettömyys ei toteudu kovinkaan monen liikkeen kohdalla. :/

   Delete
  2. Anonymous9:49 AM

   No voihan itku! Olisin niin halunnut viedä ystäväni käymään siellä. Hän olisi aivan varmasti tykännyt kovasti. No ei voi mitään.

   Se on kyllä todella harmillista, miten moneen liikkeeseen ei liikuntarajotteiset pääse. Mutta en tiedä, ehkä kaikkien liikkeiden pitäjät ei tule edes ajatelleeksi näitä porras yms. asioita. Terveet jalat omaavalle portaissa kulkeminen on niin itsestäänselvä juttu.

   Kiitos vielä vastauksestasi, nopeasta sellaisesta!:)

   T:Annika V

   Delete
  3. Satun olemaan tässä koneella just, niin vastaukset tulee kerrankin heti. :D

   Sepäs se. Moni liike varmaan haluaisi ottaa huomioon liikuntarajoitteiset, mutta usein se on kustannuskysymys. Liiketila on otettava siitä, mistä parhaiten saa. Ne jotka käyttävät pyörätuolia tai muuta liikkumisen apuvälinettä, ovat sen verran pieni osuus väestöstä, että sellaiseen ei monen mielestä kannata satsata. Tai ei ole yksinkertaisesti varaa. Se on todella harmillista. Jopa moniin julkisiin laitoksiin saattaa olla todella vaikea, jopa mahdoton päästä pyörätuolilla, yksityisistä liikkeistä puhumattakaan. On ikävää, että tässäkin asiassa hommat pyörii vain terveiden ehdoilla. Onneksi niitäkin paikkoja kuitenkin löytyy, jotka ovat esteettömiä, ja tästä asiasta on alettu enemmän puhua. Näkemykseni mukaan parempaan suuntaan ollaan menossa, vaikka hitaasti se käy.

   Delete
 3. Kiitos ohjeesta ja selkeistä kuvista!!
  Mukavaa viikkoa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä kestä! :)

   Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Delete
 4. Tosi selkeä ohje ja hyvännäköinen matto, vois vaikka kokeilla :) Onko tuo mallivirkkaus omasi vai jostain kirjasta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka Emma! Mukava kuulla, että ohje on mielestäsi selkeä. Matto on omasta päästä. :)

   Delete
 5. Anonymous7:17 PM

  Olipa todella hyvät ohjeet ja innostavat kokeilemaan itsekin. Kiitos Liisa!
  T: Suklaasydän =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moro Suklaasydän! Hyvä, jos ohje innostaa kokeilemaan! Kerro sitten jos teet tuon! :)

   Delete
 6. Anonymous10:04 AM

  Tosi kiva ohje! Kiitoksia. Onko niin, että nuo reunat jäävät erilaisiksi? Eli tuo reuna, mihin pylväsrivit päättyy, jää epatasaiseksi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervehdys! Kyllä tuo toinen reuna jää erilaiseksi, koska kuvio kiertää vain toiseen suuntaan. Mietin tuota, kun ohjetta tein, mutta päädyin lopulta kuitenkin tähän malliin. Jos reunoista haluaa täysin suorat, voi kumpaankin reunaan lisätä yhden pylvään. Tai vaihtoehtoisesti vain toiseen reunaan. Kun matto on valmis, reuna on joka tapauksessa siisti, sillä pylväsrivit etenevät samassa linjassa.

   Mutta siis, jos epätasaisuus häiritsee, lisää loppuun yksi pylväs (maton leveydeksi tulisi siis 44 silmukkaa). :)

   Delete
  2. Anonymous9:11 PM

   Kiitos vastauksesta! Ei minua haittaa tuo reuna ollenkaan! Päinvastoin. :) Ajattelin vain varmistaa, että olin katsonut oikein. :)

   Delete
 7. Moi, eksyin blogiisi sattumalta etsiskellessäni virkatun maton ohjetta. Onpa hauskan näköinen malli ja erilainen kuin muut netissä tarjolla olevat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka Benglia! Kiva kun eksyit tänne! :) Kyllä, suurin osa netin ohjeista koskee pyöreitä mattoja. Itse kaipasin suorakaiteen muotoista mattoa meille, joten piti alkaa kehitellä. :)

   Delete
 8. Tätä on pakko kokeilla. Olen virkkauksessa sen verran keltanokka, etten ihan täysin ole koskaan osannut tehdä suorakaiteenmuotoista palaa ja käännökset tuottavat hankaluuksia, mutta äkkiseltään sun ohje tuntuu niin selkeeltä, että pitää kokeilla. Kiitokset!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos ohje innosti kokeilemaan! :)

   Delete
 9. Heippa!
  Kauniin maton olet luonut, kiitos ohjeesta, laitan talteen! :) Piti ihan jättää kommenttia kun alkoi hymyilyttämään tuo sinun kuvauksesi itsestäsi. Kuulostat jotenkin niin tutulta - fysioterapeutti, joka miettii josko kuitenkin joskus toimisi yrittäjänä käsityöalalla. Olen siis samanlainen tapaus, suurinpiirtein samanikäinen käsityöaddikti jolla on sama päivätyö ja joka ajoittain pohdiskelee pitäisikö joskus kuitenkin suunnata ns. "oikeaan" käsityöammattiin. =) Aurinkoista kevättä sinulle! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi! Olipas hauska kuulla tästä kohtalotoveruudesta! :) Taidatkin olla ensimmäinen fysioterapeutti joka tunnustautuu blogissani. Hienoa, jos ohjeesta on jotakin hyötyä.

   Delete
 10. Hei, katsoin mielestäni ohjettasi hyvin ja luin myös tarkasti. Silti kun palasin sivullesi, huomasin, että minä olen tehnyt maton pylväät niin, että kaksi ensimmäistä pylvästä olen virkannut samaan ks:aan ja seuraavan kolmannen pylvään vinoon, eli edelliseen ks:aan. Näin ollen en tehnyt pylväiden väliin yläreunaan yhtään ketjusilmukkaa. Matosta tuli lähes samannäköinen kuin sinulla, joten en sittenkään ole kopioinut mattoasi, vaikka tarkoitus olikin ;)
  Kiitos ohjeesta, oli nopea ja helppo virkata tätä mattoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, jos matto joka tapauksessa onnistui! :) Eipä kestä kiittää!

   Delete
 11. Very nice! What material did you use though?

  ReplyDelete
 12. Anonymous3:07 PM

  Minä tein maton ontelokuteesta ja lisäsin molempiin päihin yhdet ylimääräiset pylväät. Matosta tuli kuitenkin epätasainen reunoiltaan, vaikka koko ajan laskin pylväiden määrän ja yritin katsoa, että ovat varmasti samassa kohdassa. Matosta tuli paksu, joten prässääminen ei oikein onnistunut. Kostuttamalla ja venyttelemällä yritin mattoa saada kuosiinsa, mutta en silti saanut toivomaani tulosta :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Harmi juttu, jos matostasi tuli epätasainen! Yhdestä tällä ohjeella tekemästäni matosta tuli epätasainen, ja syynä siihen oli epätasaisen paksu kude. Ontelokuteen pitäisi kuitenkin olla tasaista? Muuten nämä ovat itselläni onnistuneet, samoin muutamilla muilla, kenen tiedän maton tehneen. Kädenjälkikin toki vaikuttaa, ja neliöt/suorakaiteet ovat aina haaste virkkaajalle. Kiva kun kerroit kokemuksesi!

   Delete
  2. Epätasaiseen laatuun saattaa tietysti olla syynä vielä liian paksu koukku. Minulla taisi olla no 10. Jotenkin tuo trikookude tuntuu vaan paremmalta virkata kuin ontelokude, koska se hieman joustaa. Ontelokude ei tippaakaan. Ainakin noita koreja virkanneena tuntuu trikookuteesta tehdyt tukevammalta. Joten taidan vielä kokeilla ohjettasi myöhemmin trikookuteesta ja pienemmällä koukulla. Jos haluan matosta leveämmän, niin lisäänkö aina kolmella jaollisen silmukkamäärän? Tuota pylväsryhmää ajatellen. Olen siis sama kommentoija kuin tuo edellinen anonyymi. En vaan osannut äsken liittää nimeäni kommenttiin :)

   Delete
  3. Moi Arja! Itse huomaan tekeväni virkkaustöitä usein epätasaisella käsialalla. Ensin virkkaan löysempää ja sitten tiukempaa tai päin vastoin. Jos pyrin tekemään koko työn toetoisesti samalla käsialalla, työstä tuloee siisti. Minun mielestäni trikookudetta on helpompi virkata samalla käsialalla, juuri tuon pienen joustavuuden / luistavuuden takia.

   Voi olla, ettei näitä virkattuja suorakaiteen muotoisia mattoja saa ikinä täysin suoriksi, sillä virkkaukseen tuntuu kuuluvan väkisinkin tietty rosoisuus. Se on ehkä virkkauksen ominaisuus - neulomallahan saa paljon suorempia aikaansaannoksia helpommin.

   Kyllä, olet oikeassa, lisäät vain kolmen sarjoja enemmän! :)

   Delete
  4. Apua, luin tämän kommentin uudelleen nyt pitkän ajan jälkeen ja hoksasin, että lisäyksethän on tehtävä _neljän_ sarjoja lisäämällä, ei kolmen. Yksi pylväsrykelmähän koostuu kolmesta pylväästä + yhdestä ketjusilmukasta. Toivottavasti en opastanut sinua ihan harhateille! :)

   Delete
 13. très beau point j' aime beaucoup merci du partage dane a bientôt de vous voir sur mon blog dane

  ReplyDelete
 14. Tämän ohjeen mukaan on matto parhaillaan tekeillä.
  Pitkään olen meinannut tehdä kanssa suorakaiteen mallisen maton.
  Mallia ei vain mieleistä löytynyt kuvio-ohjeistakaan.
  Tämän totesin kuteellani toimivaksi.

  Kiitos ohjeesta =D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi! Toivottavasti matto onnistuu! :)

   Delete
 15. Heippa.
  Kiitos aivan ihanasta ohjeesta. Sain jo kaksi mattoa tehtyä tällä ohjeella ja seuraava odottaa jo vuoroaan :) Laitoin ohjeestasi myös linkin omaan blogiini LankaKattilaan. Mukavaa kevättä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Henna! Kiva kuulla, että olet tykännyt ohjeesta! Kävinkin kurkkimassa blogissasi tekemiäsi mattoja. Hyvänväristä kudetta olet käyttänyt! Kiitos myös linkistä blogiini!

   Delete
 16. GREAT tutorial liisa!....... such lovely clear instructions and photos:)...... thanks for sharing....
  yours Mare:)...

  ReplyDelete
 17. Thank you Mare! :)

  ReplyDelete
 18. So interesting tutorial, Liisa. Thank you very much, I'll try!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks for your lovely comment, Svetla! Let me know if you do this! :)

   Delete
 19. Anonymous11:53 AM

  Luin ohjeen pariin kertaan läpi ja koitin saada selville myös kuvien avulla, että käännetäänkö matto välillä ja virkataanko ks rivit nurjalta puolelta, vai rapuvirkkaamalla eli vasemmalta oikealle? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka!

   Pylväskerrosten välissä olevat kiinteiden silmukoiden rivit virkataan nurjalta puolelta. Eli matto käännetään välillä. :)

   Delete
 20. Hei, kiva maton ohje. Minäkin olen tänä kesänä innostunut tekemään mattoja omasta päästä ja virkkaamalla nimenomaan. Opettelinkin vasta toukokuussa virkkaamaan, mutta helppoa on ja kiva saada uusia mattoja. Teenkin seuraavan tämän ohjeen mukaan, kunhan nykyinen työ (työkaverille lupasin tehdä 1m x 2m maton ja yli kuukausi jo mennyt sen kanssa, kun iltaisin teen) on valmis.

  ReplyDelete
 21. Matto alkaa valmistumaan ja tykkään kovasti!!!
  Haluaisin vielä kysäistä (seuraavaa mattoani silmällä pitäen) tuosta pylväskerroksesta...Siinä ilmeisesti virkataan koko silmukan läpi, ei siis silmukan etukaaresta kuten kiinteiden silmukoiden kerroksessa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, olet oikeassa! Eli koko silmukan läpi.

   Delete
 22. Anonymous5:05 PM

  Olympialaisia jännätessä pykäsin näitä mattoja kaksin kappalein, kiva ohje! Reunat kanttasin vielä kauttaaltaan kiinteillä silmukoilla ja tuli tosi ryhdikästä. Kiitos ohjeesta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, että onnistuivat!

   Delete
 23. Anonymous9:39 PM

  Hei Liisa!
  Mitäpä luulet onnistuisiko mallillasi tehdä pyöreä matto?
  Malli on todella kaunis!
  Hyvää Syksyn jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helou!

   Pyöreätä mattoa varten pitäisi suunnitella kokonaan uusi malli. En ole varma, soveltuisivatko kuviot pyöreään, sillä lisäykset olisivat ongelmallisia. Malli hajoaisi, eikä pylväitä ehkä saisi mitenkään nätisti. Jotakin vastaavaa voisi kyllä soveltaa pyöreäänkin mattoon.

   Delete
 24. Olen etsiskellyt jo jonkin aikaa suorakaiteen/neliön malliseen virkattuun mattoon ohjetaa eikä ole oikein löytynyt. Nyt löysin tämän ja odottelen kuteita saapuvaksi postiin. Vähän jännittää saanko mattoa aikaiseksi, koska yritän tehdä paljon isomman ( 2m x 2m). Ohje kuitenkin vaikuttaa helpolta ja näyttää kivalta. Pitikö silmukkamäärän siis olla neljällä jaollinen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Toivottavasti saat maton onnistumaan!

   Elikkä pylvässarjat ovat neljä silmukkaa leveitä (kolme pylvästä plus yksi ketjusilmukka), mutta kerroksen viimeinen ketjusilmukka jätetään virkkaamatta. Matto ei siis suoraan ole neljällä jaollinen. Voit lisätä pylvässarjoja haluamasi määrän lisäämällä aina neljä silmukkaa pylvässarjaa kohti.

   Apua, osasinkohan selittää... No sanotaan näin, että maton leveys on neljällä jaollinen luku + 3 silmukkaa.

   Kysy lisää, jos ei vielä auennut. :)

   Delete
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta :) Luulen, että ymmärsin nyt oikein, mutta sen näkee sitten kun saan kuteet ja pääsen aloittamaan.

   Delete
 25. Hei Liisa!
  Kiitos tästä mahtavasta ohjeesta, sain ihanan maton. :)
  Ymmärsin, että ohjeen saa laittaa jakoon, joten kopioin ohjeesi blogiini (tietysti kertoen, mistä ohje on lainattu)?

  Hanna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!

   Juu, ehdottomasti saa laittaa jakoon! :)

   Delete
 26. Anonymous5:55 PM

  Tekisin tällä ohjeella kiikkuun maton, siis kiikun päälle lämmikkeeksi. Mutta sen pitäisi olla n. 30-32cm leveä? Miten onnisuisin siinä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka!

   Juu, eli ohjetta muuttamalla voit tehdä helposti kapeamman tai leveämmän maton. Poista / lisää vain neljän sarjoja. Aloita esimerkiksi niin, että teet 27 silmukkaa leveän maton. Eli virkkaa 29 silmukkaa ja aloita matto (kaksi viimeistä silmukkaa on yhtä kuin ensimmäinen kiinteä silmukka.) Maton leveydeksi tulee siis 27, muuten ohje toimii ihan samalla tavalla.

   Kun alat tehdä mattoa, pääset nopeasti kärryille siitä, miten tuo kuvio muodostuu. sitten osaat itse jo muokata sitä. :)

   Delete
 27. Anonymous11:24 PM

  Moikka! Tulipahan virkattua ihana matto ohjeellasi- kiitos siitä! Ja näin aloittelijana pakko sanoa kiitos myös hyvistä kuvista/ selostuksesta. Kysyisimpä vielä kaikilta mistä tilailette "kuteita"? :) -Outi-

  ReplyDelete
 28. Anonymous10:06 PM

  Pystytkö vääntämään rautalangasta kuinka tuo vino pylväs tehdään? Kohtalaisen kivasti pysyy koukku kädessä, mutta jostain syystä en saa tuosta kuvioinnista samannäköistä kuin sinun tekeleesi. Minun vinopylväästäni tulee jotenkin paksumman ja kierteisemmän(?) näköinen..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka!

   Vaikea kysymys, kun en pääse näkemään, miten sen teet! :) Mutta yritetään.

   Eli kun olet aloittamassa vinopylvästä ja laitat koukun silmukoiden läpi, vedä reilusti kudetta. Näin tämä "veto" jää näkymään kahtena suorana, kun taas loppupylvään teet normaalisti. Pylväshän on normaalisti kierteisen näköinen, mutta vinossa pylväässä vetämällä kudetta saat pylvään asettumaan oikealle paikalleen sopivan löyhästi. Tavallaan siis itse pylväs tulee kolmanneksi kahden muun rinnalle - vain vetämäsi kude kulkee kahden pylvään yli.

   Olikohan tästä mitään apua? :D

   Delete
  2. Anonymous3:21 PM

   Kyllä tämä vähän auttoi. :) Edelleen oma vinopylvääni menee hiukan enemmän kierteelle, kuin sinun kuvissasi näyttää olevan. En tiedä sitten laitanko jotenkin väärästä suunnasta koukun pylväiden takaiseen silmukkaan vai mistä mahtaa johtua.. Mutta eiköhän tämä jo kelpaa.. Kiitos vastauksesta! :)

   Delete
  3. No hyvä, jos edes vähän auttoi! :)

   Delete
 29. Oi kuinka kaunis matto :)

  Etsiskelen matto-ohjetta keinutuolin alle, tämä olis soppeli. Mietin vain tuota nro 7 koukuua, kun aiemmin olen virkanut kudetta kasin tai kympin koukulla. Riippunee tietenki myös kuteen vahvuudesta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Seiska ei ole kovin paksu, mutta testaa ihmeessä! :)

   Delete
 30. Anonymous12:59 PM

  Kiitos ohjeesta!!! Olen virkannut jo useamman pyöreän maton ja nyt tarvittaisiin suorakulmiota ja jotain muuta kuin isoäidin neliötä. Tämä näyttää kivalle. Kiitos kun jaat ohjeen.
  terv. Tarja

  ReplyDelete
 31. Anonymous11:56 AM

  Onkohan mulla liian paksua kudetta kun noista yli tehtävistä pylväistä tulee sellainen hirmu paksu "klöntti".. :D Tai sitten teen tuon jotenkin väärin. Mutta kiitos tästä ohjeesta, tuo on todella mukavan näköinen matto!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saattaa olla, että kuteesi on aavistuksen liian paksua ohjetta ajatellen. Toisaalta, yli vedettäessä mattoon jää joka tapauksessa pieni muhkura. :)

   Delete
 32. Hei. Minkä kokoisen maton tuosta teit? Paljon meni kudetta? Olen miettinyt, että olisi joskus kiva tehä matto itse. En osaa kovin hyvin tehdä pyöreitä mattoja ku ne vaa menee aina pilalle tai tulee liikaa silmukoita tai jtn muuta. :D Tykkään paljo tehä isoäidinneliöö joten pylväiden teko on minulle tuttua. :)

  ReplyDelete
 33. Luin, että olit itse keksinyt tuon virkkaus idean. :) tosi hienoa, että olet itse keksinyt tuollaisen. Minullakin iski kauhea inspis tehä matto. :D mutta, jäi vähä epäselväks että miten käännät sen työn, ku oot iha reunan lopussa, nii mite aloitat seuraavan rivin jne?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikka! Seuraava rivi aloitetaan ihaan normaalisti, eli edetään rivi riviltä ylöspäin. Pylväsrivit virkataan oikealta puolelta, ja kiinteiden silmukoiden rivit käännön jälkeen nurjalta puolelta. Kudetta kului noin 1,5 kg. :)

   Delete
 34. Kiitos ohjeesta! Virkkasin vähän isompana keittiöön maton, epätasaisen kuteen takia lopputuloskin oli vähän muhkurainen, mutta hirmu pirteä ja mukava silti! Täältäpä voi vilkaista: http://olentoblogi.blogspot.fi/2013/04/mitka-henkselihousut-mullekin.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaunis lopputulos, ja ihan huikea väri! :D

   Delete
 35. Minäkin innostuin taannoin tästä virkkausohjeesta ja nyt sain aikaiseksi tehdä maton.

  http://craftersdaily.blogspot.fi/2013/04/raidallinen-virkattu-matto.html

  Kuvassa matto on itseasiassa väärinpäin, täytyykin muistaa kääntää mattoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaunis matto, nuo raidat on tosi hyvännäköiset! :)

   Delete
 36. Anonymous6:28 PM

  Kaunis kuvio ja harvinaisen selkeä ohje - kiitos siitä. Heti tämän ohjeen löydettyäni kokeilin mallitilkkua kalastajalangasta ja todella mukavan näköistä tulee siitäkin. Yritän tehdä vessan maton heti, kun saan tarvikkeet. Toivottavasti ei jää yritykseksi, sillä nivelrikkoiset käteni eivät oikein virkkaamisesta tykkää, mutta särkylääkettä poskeen ja virkkaamisiin ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, niinhän se on. Vaikka kroppa huutaa, niin silti on vaan tehtävä! :D

   Delete
 37. Kiitos ihanasta mallista ja hyvästä ohjeesta! Matto on parhaillaan työn alla, tosin aion kokeilla miten homma toimii, jos kaksi (tai kolme) mattoa liittää rinnakkain yhteen isommaksi matoksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! :) Kuulostaa mielenkiintoiselle, laita linkkiä sitten valmiista lopputuloksesta!

   Delete
 38. Anonymous12:02 PM

  Kiitos ohjeesta kauniiseen mattoon. Aion yrittää itselleni tehdä tallaisen

  ReplyDelete
 39. Anonymous12:29 PM

  Tää on kyllä kaunis malli! En vaan saa tuosta vinopylväästä minkään näköistä. Vieläkö sitä vois jotenkin yksinkertaisemmin selittää? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löytyyköhän näistä kommenteista apua?

   Vinopylväs pitäisi päästä näyttämään livenä. :)

   Vedätkö kudetta tarpeeksi löysälle, kun teet pylvään?

   Delete
  2. Anonymous1:22 PM

   Ohje on varmasti hyvä ja selkeä, mulla ei vaan nyt leikkaa. Tuommonen matto on pakko saaha! En siis luovuta. :)

   Delete
 40. Hei Alice! Rakastan tätä mallia niin paljon jouduin kääntää ohjeet Englanti ja kuvat ovat olleet erittäin hyödyllinen minulle. Olen kuitenkin vaikea aika yrittää ymmärtää miten lopettaa 3. krs. Tässä ovat ohjeet. Tähän tyyliin jatketaan koko kerros loppuun. Kolme pylvästä, yksi ketjusilmukka. Viimeistä ketjusilmukkaa ei virkata, vaan kerros loppuu pylväisiin. Auttakaa. kiitos. Toivon Google translate on tehnyt tämän oikein :)

  ReplyDelete
 41. Kiitoksia ohjeesta tosi paljon! Tätä pitää kyllä itekkin kokeilla, kun aina tulee vaan pyöreitä mattoja virkattua tuosta kuteeesta :D Ja tää on just sopivan simppeli, mut kuitenki mielenkiintosen näkönen malli! Käyn täällä huikkaamassa jos saan tehtyä tällä ohjeella maton :)

  ReplyDelete
 42. Anonymous12:05 AM

  buen punto, lo voy a practicar!!!!!

  ReplyDelete
 43. Kiitos hyvästä ohjeesta. Ohjeen mukaan (melkeen, isompi koukku oli) tein maton ja jo seuraavaa suunnittelen :)

  ReplyDelete
 44. Anonymous2:16 PM

  Heippa! Juuri sain oman mattoni valmiiksi ohjeellasi, tosin tein vähän isomman. Kiitos ohjeesta, aivan ihana malli! :) Pähkäilin kauan sitä, kun tuo toinen sivu on vähän muhkurainen (mikä loppuu pylvääseen ja yksi silmukka jää virkkaamatta), niin keksin lopulta miten siitä sivusta saa suoran: Kun virkataan sitä viimeistä pylvästä, niin sen jälkeen, kun kude on "koukattu" sieltä ekan pylvään edestä ja vedetty se pitkä lenkki maton etupuolelle, niin työnnänkin koukun viimeisen silmukan etukaaren läpi ja vasta sen jälkeen otan kuteen koukulle, ja vedän sen silmukan&pylvään lenkkien läpi :)

  ReplyDelete
 45. Kiitos selkeästä ohjeesta! Ihanaa, että viitsit nähdä vaivan. Mökkikeittiöön harmaa matto tekeillä ❤️

  ReplyDelete
 46. Anonymous9:22 AM

  Muhkurainen toinen reuna, kokeilenpa tuota yo neuvoa.

  ReplyDelete
 47. Anonymous8:33 PM

  Do u have this in english my name is Shawn thanks

  ReplyDelete
 48. Anonymous1:03 PM

  Hei,
  Tulostin ohjeen ja yritän tehdä maton. Ellen onnistu, se ei ole kiinni ohjeista tai kuvista, jotka ovat todella selkeät. Kiitos! t. Tarja

  ReplyDelete
 49. Hello
  Do you have the instructions in english please

  ReplyDelete
 50. ADOREI, OBRIGADA

  ReplyDelete
 51. Kiitos hyvästä ohjeesta. Kaunis matto syntyi ohjeellasi.

  ReplyDelete
 52. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete