Feb 23, 2011

Cherry CupcakesNämä villapalleroiset ovat olleet valmiina jo jonkin aikaa. Nyt innostuin kuvaamaan ne ja laittamaan teidänkin nähtäviksi.

Cupcakesit on siis neulahuovutettu ja sisällä on vanua. Huovutin ensin pohjan, sitten päälliset ja lopuksi kirsikan. Ruskea pohja on aika tiukkaa lopputulosta. Päälliset sen sijaan ovat aika löyhästi huovutettu. Sen verran huovutin kreemejä, että pysyvät kasassa.

Ensi kerralla luvassa lisää tulisuutta. Mukavaa loppuviikkoa! :)


Feb 18, 2011

Miksi chili polttaa?Chilin polttava tunne suussa tai iholla johtuu kapsaisiini-nimisestä aineesta. Kapsaisiini vaikuttaa suoraan kipuhermoihin aikaansaaden polttavan ja kivuliaan tuntemuksen, aiheuttamatta kuitenkaan fyysistä vahinkoa. 

Chilin tulisin osa on sen valkoinen seinämä, jossa sijaitesevat kapsaisiinia erittävät rauhaset ja johon siemenet kiinnittyvät. Toisin kuin yleisesti luullaan, siemenet eivät itsessään ole tulisia. 

Koska kapsaisiini on rasvaliukoinen, poltetta voi hillitä rasvaa sisältävällä juomalla, esimerkiksi maidolla. Vesi ei poltteeseen auta, vaan voi aiheuttaa jopa lisäpoltetta levittämällä kapsaisiinia suussa.

Chilit luokitellaan vahvuudeltaan juuri kapsaisiinipitoisuuden mukaan. Chilien tulisuutta mitataan yksikössä, jota kutsutaan scovillen yksiköksi. Tavallisen paprikan tulisuus on nolla, kun taas tiettävästi tulisimman chilin, Naga Morichin, tulisuus chovilleasteikolla on 800 000 - 1 041 000. Muut chilit asettuvat tälle välille. 

Alla näet taulukon muutamista eri chililajeista tulisuusarvoineen.


 
Jalapeño, 2 500 - 8 000

Hungarian wax, 5 000 - 15 000
Super Chili, 40 000 - 50 000
Orange Habanero, 120 000 - 325 000
Naga Morich, 800 000 - 1 041 000


Kaikki chililajit miedoimmista aina tulisimpiin asti ovat syötäväksi kelpaavia. Kukaan ei ole tiettävästi koskaan kuollut chilin syömiseen.

Feb 11, 2011

Tyrnitorttu
Pohja:
 100 g Digestive-keksejä
50 g voita
2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
 2 dl tyrnimehua 
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)
2 keltuista
2 valkuaista
2dl sokeria
2 dl kermaa
4 liivatelehteä 

Koristeeksi tyrnimarjoja

Murenna keksit ja sekoita joukkoon kaakaojauhe sekä sulatettu voi. Painele taikina tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyte.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna puolet tyrnimehusta kiehumispisteeseen ja liuota pehmenneet liivatelehdet mehuun. Lisää loppuosa mehusta joukkoon ja anna seoksen jäähtyä kunnolla.

Sekoita tuorejuusto, munankeltuiaset ja sokeri. Lisää joukkoon jäähtynyt mehu. Sekoita hyvin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen. Vatkaa lopuksi valkuiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti seokseen. Kaada seos kakkupohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

Anna tortun hyytyä yön yli. Koristele valmis torttu tyrnimarjoilla.

Voit halutessasi terästää täytteen makua tilkalla likööriä. Terästykseen sopivat hyvin esimerkiksi Gointreau tai Tyrni.
Mehuna tortussa on käytetty Koivun tyrnitilan täyteläistä tyrnitäysmehua, joka takaa torttuun sekä upean värin että mahtavan aromin.


Feb 9, 2011

Huopasuklaakin voi olla herkullista!

Viime viikolla blogini sai yllättävää - joskin varsin innostavaa - huomiota Fazerin facebook-sivujen kautta. Fazersuomi-facebookryhmä halusi nostaa sivuillaan esille yhden huopatöistäni ja laittaa samalla linkin blogiini.

Juttu on nähtävissä osoitteessa facebook.com/fazersuomi, sieltä kohdasta "Seinä". Osa teistä on jo saattanut nähdäkin sen.

Fazersuomi-facebooksivujen kautta blogiini löysi lyhyessä ajassa muutama tuhat kävijää. Sain paljon positiivista palautetta niin töistäni kuin blogistanikin. Kiitos siitä!

Blogini on saanut myös uusia lukijoita. Toivotan tervetulleeksi sekä facebookin kautta tulleet että muita reittejä saapuneet lukijat. Kiitos kaikille mielenkiinnosta, toivottavasti nautitte herkuista! ;)


Feb 4, 2011

Macarons, macaron-leivokset

Monissa leivontablogeissa on näkynyt ihastuttavia, kirkkaanvärisiä, marenkisia pikku herkkupalleroisia, jotka on kasattu samalla idealla kuin täytekeksit. Pääraaka-aineina niissä on käytetty munanvalkuaista, tomusokeria sekä hienoa mantelijauhoa. Mitä ne ovat? Macaron-leivoksia!

Macaron-leivosten juuret ovat renesanssinajan Ranskassa ja Italiassa. On ollut kiistaa siitä, kummasta maasta aidot leivokset tulevat. Nykymuotoinen leivos on tiettävästi syntynyt 1900-luvun Ranskassa, toisaalta leivoksen nimi viittaa Italiaan. Jauhot Suussa -blogi kertoo teille, miten macaron-leivoksia leivotaan.

Aidoissa macaron-leivoksissa minun kannaltani parasta on se, että leivokset ovat gluteenittomia. Koska rakastan kaikkea herkullista, värikästä ja suloista, halusin tehdä omat macaron-leivokseni.